keskiviikko 26. heinäkuuta 2017

Turussa sohitaan muurahaispesää!

Hei vain kaikille!
Pieni kesätauko on päättynyt ja mitenkäs muuten bloggaaja alkaisi taas hakkaamaan näppäimistöä kuin kirjoitamalla hyvin herkästä aiheesta:
Julki-imetys!


Turkulainen ravintola ilmoitti että oli saanut asiakkailtaan paheksuvia kommentteja. Asiakkaita oli häirinnyt muiden asiakkaiden imetys ruokapöydissä. Ravintola ei oikein tiennyt miten päin olla. Ei tahtonut kieltääkkään imetystä ravintolasta mutta palautteiden perusteella se on häirinnyt muita asiakkaita.

Ravintola päätyi tekemään kompromissin ja laittoi imetysnurkkauksen wc-tilojen yhteyteen. Tosin itse näin tästä kuvan ja se oli yksinkertaisesti vain epämukavan näköinen tuoli. Tadaa!

Tästä mammat kiivastuivat ja ravintola on saanut nyt sivuilleen vain yhtä tähteä.
Mielensäpahoittajat ovat kirjoitelleet muun muassa näin:
"Äidin ruokahan jäähtyy kun pitää siirtyä pois pöydästä"
"Kiva sen äidin olla eristyksissä muusta seuruestaan"
"Täysin luonnollinen asia, miten ketään voi häiritä imetys!?"
"Boikotoin välittömästi noin vastenmielistä paikkaa"
"Törkeää"

Itse sanon nyt heti ensimmäiseksi...
Voi ravintola parkaa!
Minkälaiseen hölskytykseen joutui!

Selvästikkään ei tiennyt miten ratkaista juttu eikä tahtonut suututtaa ketään. Imetys on hyvin arkaluontoinen asia.

Itse olen imettänyt useastikin ravintoloissa eikä siihen ole kukaan muu reagoinut kuin kerran yksi tarjoilija kysyi hymyillen "tuonko vettä?"

En käsitä miten ketään voi häiritä imetys. Kun itseäni ei häiritse vauvan tai taaperon imetys yhtään. Joitakin se kuulema ällöttää. Vaikka kuinka yritän ymmärtää tässä toisen tunnetta niin eih... en vain ymmärrä miten se voi ällöttää?

Mutta en ymmärrä sitäkään että toiselta puolelta Suomea kauhistutaan ja huudetaan että boikotoi koko paikkaa. Oikeasti, sieltä Inarista asti meinasit boikotoida? Good for you!

Jostain luin että Turkuun avattiin nyt kevään/kesän aikana 15 uutta ravintolaa. Jos yksi tekee tällaisen ratkaisun niin miksi juuri sinne on sitten mentävä? Eikö ne muut paikat kelpaa?

Ei kaikkien paikkojen tarvitse olla lapsiystävällisiä eikä sen tarvitse mennä tunteisiin. On esimerkiksi K-18 hotelleja, ravintoloissakin olen käynyt joihin en ilmapiirin vuoksi veisi lastani, erilaisissa harrastuksissa ei ole mahdollista ottaa vauvaa mukaan, jotkut konsertit ja teatteri-esitykset eivät ole suunnattu koko perheelle...
On myös tilanteita joihin en ottaisi vauvaa mukaani. Ripsien laittamiseen en ottaisi koska tahdon antaa tekijälle työrauhan ja olen itsekäs ja se on minun omaa aikaa. Käyn myös elokuvissa ilman lapsiani.

Jos tietää että oma vauva syö pitkään nauttien, eikö voisi vain valita ravintola jossa on helppo syöttää vauvaa? Näin minä ainakin tein eikä olisi tullut mieleenkään änkeä jonnekin ja puhkua että pitää saada imettää kaikkialla!

Imetys on luonnollinen asia mutta ihmisten erilaisuus on myös luonnollinen asia. Kaikkia ei voi miellyttää tässä maailmassa.

Jos itse olisin ollut tuon paikan pitäjä, olisin avautunut ensin että olemme saaneet tällaisia kommentteja ja pohdimme sille ratkaisua. Näin olisi välittynyt paremmin ettei tiedä minkä asiakaskunnan nyt oikein suututtaisi. Kyseessä taisi olla myös pubi-henkinen ravintola eikä mikään perus Martina. Ymmärrän vielä paremmin päätöstä.

Omaa mieltäni ravintolan päätös ei hetkauta. Todennäköisesti en täältä Riihimäeltä edes näe koko paikkaa koskaan. 
Me käymme lasten kanssa paikoissa joissa on kaikkien mukava olla. Ei haittaa vaikka lapseni eivät pääsekkään juuri tuonne. Käykööt sitten vaikka aikuisina juomassa bisset. 

Terveisin,
Vauva-/taaperoimetyksen kannattaja


4 kommenttia:

 1. Mä voisin hyvinkin harkita vauvan kanssa hyvään gastropubiin menemistä päiväsaikaan. En tiedä kuinka valitaan paikka, joka on lapsiystävällinen tai imetysystävällinen... Oletan, että jos ravintola on kaikille sallittu, niin vauvakin on sinne tervetullut ja tarpeen mukaan vauvaa voi syöttääkin.

  Mun mielestä on hyvä, että asiasta on nostettu äläkkä. Suomeen ei tarvita amerikkalaista imetyskulttuuria. On surullista, jos julki-imetystä joutuu jännittämään ja pelätä, että valittuaan rintaruokinnan pulloruokinnan sijaan joutuu syrjityksi.

  Jos imetys ällöttää ja tuntuu pervolta, niin häiriintynyt itse voi vetää huivin päähän tai syödä halutessaan vessassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiiä miten muut valitsee ravintolan mutta me ollaan menty lasten kanssa paikkaan jossa on hyvä vessa vauvan hoitopisteen kera, leikkinurkka (koska vilkkaat lapset) sekä ruokalista myös lapsille.
   Tykätään miehen kanssa käydä eri ravintoloissa ja kierrellään eri kaupunkeja. Se on ns. Yhteinen harrastuksemme. Kaksin ollaan käyty paikoissa joissa ei ole ollut syöttötuoleja, vessoissa ei ole huomioitu lapsia, ei leikkinurkkaa, ei lasten ruokalistaa, pöydillä kynttilöitä/kukka-asetelmia ja viinilistat on tuotu heti ensimmäisenä tarjolle. Näissä paikoissa olen nähnyt vain aikuisia asiakkaita. Ei se nyt haittaisi vaikka siihen viereiseen pöytään tulisikin äiti vauvan kanssa mutta rehellisesti noissa paikoissa ollaan käyty juuri siksi että siellä ei olisi huutavia lapsia vieressä. Enkä häpeile tätä.
   Olisikin vähän nurin kurista jos tuollaisessa paikassa valitettaisiin jos vauvaa ei ole huomioitu tai imettävää äitiä. Miksi jos he eivät ole ns. Kohdeasiakkaita?

   Minusta täällä suomessa ollaan vielä kaukana esim. Usan tai Ranskan imetyskulttuurista. Valtaosissa ravintoloissa pystyy imettämään ihan vapaasti. Tai itse asiassa en ole kuullut ikinä ennen tällaista kohua mistään paikasta. Oletko sinä?

   Ravintolan pitäjä on minusta joutunut aikamoiseen ahdinkoon. He eivät mielestäni olleet imettistä vastaan vaan tahtoivat sen onnistua ilman että siitä koituisi mitään isompaa. Esimerkkinä että joku asiakas menisi valittamaan imetyksestä. Se olisi kurja tilanne kaikille!
   Ravintolan on myös mietittävä ketkä siellä käy. Illan viettäjät ilman lapsia, joilta oli tullut koko alotus vaiko imettävät äidit. Kumpi asiakaskunta sinusta käy enemmän pubissa istumassa iltaa? Kummalta ravintola saa enemmän tuottoa?

   Kohun ymmärtäisin jos tällaisen vedon olisi tehnyt joku todella yleinen ruokaravintola, jossa itsekin olisin käynyt usein lasten kanssa ja mikä olisi lapsiperheiden suosiossa. Silloin kohuun olisikin aihetta.
   Mutta eiköhän sanavapaassa maassa voi olla yksi pubi niille ketkä eivät ymmärrä imetystä ja imettäjät voivat valita muista lukuisista ravintolan ja imettää niissä mukavasti ruokapöydän ääressä.

   En itse ymmärrä miten jota kuta voi häiritä imetys koska miksi ei voi vaan kääntää päätä?
   Mutta ymmärrän kyllä ravintolan ahdingonkin ja vaikean tilanteen.
   Toivottavasti imettäjätkin ymmärtävät että vihamielisyydellä ja hyökkäävällä asenteella vain suurennetaan rakoa imetyksen luonnollisuudesta.

   Poista
  2. Meidän vauva on vielä niin pieni, että on vasta alkanut kaipaamaan syöttötuolia. Aina sitä ei ole ja se on ihan ok, koska emme jaksa aina käydä näissä lapsiystävällisissä paikoissa. Ainakin täällä Vaasassa lapsiystävällisyys = S-ryhmän ravintolat. Välillä me vanhemmat kaivataan parempaa ruokaa ja silloin mennään parempaan ravintolaan. Palveluita tytölle ei ole, mutta se on tietoinen valinta meillä.

   Toki ei mennä hienoon ravintolaan silloin, kun on pahin ruuhka (illallisaikaan) ja otetaan muut huomioon (tyttö tyytyväinen ja huuto minimiin). Meillä ei tulla kaipaamaan lasten ruokalistoja, näin ainakin uskon. Tyttö syö nyt jo samaa kuin mekin, tietysti ilman suolaa ja maitotuotteita.

   Turussa oli kyse Gastropubista. Ainakin itse miellän ne hyviksi ruokapaikoiksi, joissa on juomiin panostettu. Meidän lähellä on panimoravintola, minne ollaan kyllä ihan suruutta tyttö otettu päivälliselle mukaan. Mun mielestä imettävä äiti ja muut aikuiset vieraat eivät sulje toisiaan pois. Toki jos kyse on oikeasti jostain perinteisestä Pubista jossa saa vähän snäksejä juomien ohella, niin ihmettelen miksei paikka ole K18? :)

   Olen kyllä valitettavasti kuullut ennenkin, että imettävä äiti on ollut "häiriöksi" ravintolassa/ kahvilassa.

   Ymmärrän toki pointtisi, mutta näin ruokaihmisenä en kestäisi jos meidän paikkakunnan tarjonnalla alettaisiin käyttämään pelkkiä lapsiystävällisiä paikkoja, joissa on hoitopöytä ja lastenmenut.

   Poista
  3. Toivottavasti et luule että itse olisin imetystä vastaan :)
   Kuopusta täysimetin puoli vuotta joten pakostikin tuli julki-imetettyä.

   En vain itse jaksa suuttua tästä kun tämä ks ravintola ei kosketa mua mitenkään. Sinua se varmaan koskettaa enemmän koska käytte paikassa, kun taas me tykätään käydä lapsien kanssa ravintoloissa joissa on lapsille omat juttunsa :)
   Ja olen myös nähnyt kun äiti on kainostellut imetystä mutta olen siihen kannustanut lempeästi.

   Ketään ei kuitenkaan voi pakottaa suuttumaan. Jos tämä ei kosketa minua niin miksi suuttuisin. Se oli tekstini pointti :)
   Ja ilmeisesti ks ravintolan asiakkaat eivät tule keskenään toimeen vaikkakin minustakaan imettäjät ja imettämättömät asiakkaat eivät sulje toisiaan pois. Mutta ilmeisesti tuolla on näin asiakkaitensa mielestä.

   Poista