perjantai 24. maaliskuuta 2017

Kuuluuko vauvakutsut raskausaikaan?Babyshowers.
Yleensä nuo pirskeet järjestetään esikoista odottavalle, mutta jotkut saavat ja haluavat juhlat kaikille odotusajoilleen.

Juhlissa päästään iloitsemaan odottavan äidin kanssa uuden pienokaisen tuloa ja äiti pääsee jakamaan innon ja odotuksen rakkaimpiensa kanssa.
Ohjelmana saattaa olla onnittelumalja, herkkuja jotka huipentuvat babyshowerskakkuun, lahjoja, pilttien sokkomaistelua äidille, vaipan ja vaatteiden pukemista nukelle, arvuuttelua syntymäpäivästä, -painosta ja -pituudesta ja tietysti nimeäkin arvuutellaan. Aliaksen peluuta vauva-aiheisesti on myös hauska seurapeli, ja vaipanheidolla (vrt. Morsiuskimpun heittoon) nähdään kuka saa seuraavaksi plussan tikkuun.

Itse tykkään järjestää juhlia ja aina löytyy jokin syy juhlimaan.
Molemmissa odotuksissa olen saanut ihanat vauvakutsut ja niistä on muistot ja valokuvat.
Esikoisen kohdalla babyshowerit olivat vielä ihan uusi juttu ja monet vieroksui niitä ja pitivät turhana "jenkkien hömpötyksenä". Toisen aikana nämä juhlat olivat päässeet jo yleistymään ja oli jo ihan normia järkätä vauvakutsut raskaana olevalle. Siskot tahtoivat järjestää myös toiselle lapselleni omat kutsut kun ekakin sai ja minustakin se tuntui reilulta. Ja olihan ne ihanat kutsut! Arvostan ja tykkään edelleen että sain molemmissa raskausajoissa omat kutsut.

Mutta kaikki eivät ole yhtä innoissaan juhlista kuin minä. Kaikki eivät edes halua juhlia.
Syynä voi olla ahdistus siitä että on huomion keskipisteenä, pelkää onko ohjelmanumerona jotain epämiellyttävää tai ei vain jaksa mitään ylimääräistä numeroa odotusajassaan. Voihan joku pitää koko raskautta raskaana aikana eikä siksi ole juhlatuulella.
Koska ihmisiä on erilaisia, olen aina kysynyt itse odottajalta tahtooko kutsuja ennen niiden järjestämistä. Näin ei tule mitään ikävää yllätystä. Olisi kamalaa jos juhlissa päähenkilö istuisi itkua pidätellen ja toivoisi vain että päivä päättyisi pian!
Vaikka muutama onkin sanonut että ei tahdo juhlia itselleen, ei se minua mitenkään lannista. Mahdollisuus on annettu ja toivon vain että kukaan ei kadu myöhemmin kun ei ollutkaan vauvakutsuja. Varsinkin kun nämä vain yleistyvät ja luulen että vauvakutsut ovat jo ihan normijuhlat. Ihan kuin ristiäiset/nimijuhlat, kaikki odottavat että sellaiset pidetään.

En kuitenkaan ymmärrä miksi joku pahottaisi mielensä jos juhlia ei tulisikaan. Siis joku muu kuin raskaana oleva! Tärkeintä minusta on kuunnella sitä juhlittavaa. Eihän kaikki tahdo juhlia syntymäpäiviäänkään. Juhlien pitäisi aina olla iloinen tapahtuma, ei mitään pakkopullaa joka nyt on vain normien vuoksi tehtävä.

Se onkin sitten eri juttu jos odottaja tahtoisi kutsut mutta kukaan ei niitä järjestä. Minusta tämä on surullista ja läheisiltä ajattelematonta! Jos oikeasti tuntee odottajan hyvin ja on läheinen, tietää kyllä haluaako hän vauvakutsut.
Itsekin voi minusta järjestää kutsut jos kukaan ei niitä tajua kasata.
Olkoot se pieni napautus muille ja sehän vain kertoo odottajasta että pitää juhlista ja tahtoo juhlia raskausaikaa ja uutta vauvaa. Omaa sydäntä kannattaa kuunnella ja raskausaikaa ei saa takaisin (paitsi uudella vauvalla, heh).


Mitä mieltä sinä olet vauvakutsuista?

3 kommenttia:

  1. Olisi kyllä ollut kiva pienimuotoisena saada 2011 tällaiset juhlat. Mutta tuolloin en ollut kuullut ollenkaan tällaisista juhlista,ja ei olisi ollut ketään ketä ne olisi järjestänyt uudella asuinpaikassa kaukana omista läheisistä ja kavereita ei ollut uudesta kunnasta ollenkaan. Mutta silti olen onnellinen lapsestani.

    VastaaPoista
  2. Aina kun on syytä juhlia, niin on kiva juhlia. Syyksi kelpaa melkein mikä vaan! Mulla on kavereita sieltä sun täältä, joten oli luontevaa järjestää itse vauvakutsut. Ne olikin ensimmäiset juhlat, mitä nyt aikuisiällä järkkäsin. Mutta eivät toivottavasti viimeiset! :)

    VastaaPoista
  3. Vauvakutsut ovat aivan ihania juhlia. Ne suunnitellaan odottajat näköiseksi eli ohjelmanumeroita voi olla kaikenlaisia kivan kutkutttavia tai sitten ihan vain kokoonnutaan kahvittelemaan ilman ylimääräistä "hössötystä". Järjestin itse itselleni vauvakutsut 2012, jolloin harva oli kuullutkaan sellaisista kutsuista. Ystäväni ovat levittäytyneet asumaan sinne sun tänne ja oli aivan ihana saada porukka kokoon. Toisen lapseni vauvakutsut järjesti ystäväni ja siskoni yhdessä. Oli aivan ihana, että he halusivat järjestää kutsut minulle ja uudelle vauvalle. Olen itsekin järjestänyt vauvakutsuja nyt lähivuosina siskolleni ja kahdelle kaverilleni. Olen aina kysellyt etukäteen mitä mieltä he ovat vauvakutsuista ja onko joku niitä jo järkkäämässä. Eräälle ystävälleni järjestin yllärikutsut, joista vain hänen miehensä tiesi etukäteen. Pamahdimme kaikki ystävät yhtä aikaa paikalle mukanamme herkkuja ja vähän koristeita ja rekvisiittaa. Teemana oli ylläribrunssikahvittelut ystävän luona. Ystäväni oli häkeltynyt ja hyvin liikuttunut tästä kaikesta. Ihanat juhlat jälleen. Saas nähdä onko kolmannelle lapselleni vauvakutsut tulossa ensi kesälle. Olisi kyllä ihana ;)

    VastaaPoista