keskiviikko 21. joulukuuta 2016

Näistä jouluperinteistä en luovu


Joulu on vain ihanaa aikaa ja muutamat perinteet on jo ehtinyt muodostumaan lapsien kanssa. Jotenkin koko joulun vietto tuntuu koostuvan juurikin perinteistä. Jos ei ole tiettyjä juttuja joulussa mukana, ei joulu tunnu oikealta joululta.


Näistä perinteistä en tohtisi luopua:

1. Piparien tekeminen
Tästä kaikki alkaa. Pipareita leivotaan jo marraskuussa ja se huumaava tuoksu kodissa tuo joulun kotiin. Ainakin vielä pojat tykkäävät leipoa kanssani, ja kun eivät enää leivo, saavat ainakin vastaleivottujen pipareiden tuoksua haistella. Niin ja tietysti syödä pipareita! Varsinkin esikoinen on ihan piparimonsteri!

2. Lahjojen antaminen
Eihän se joulu koostu materiaalista, mutta kyllä se on minusta antamisen aikaa. Meidän perhe on jo vuosien ajan antanut DIY-lahjoja. Ei mitään kalliita ostoksia kaupoista eikä kukaan edes toivo materiaa. Lahjojen tekeminen tuo joulun! Kun lapset ovat nukahtaneet, kaivan askartelulaatikot ja alan väsäämään lahjoja. Joskus muristen, joskus hymyillen. Välillä lahjat nimittäin yllättävät vaikeudellaan ja onkin keksittävä uusi juttu. 
Joka joulu on ihana nähdä mitä kaikki ovat keksineet!
Jokaiselle on tehty saajan näköinen lahja ja jokainen on ajatellut lahjottavaansa. 
Lapsille ollaan ostettu leluja mutta saavat myös DIY-lahjoja. Esimerkiksi siskoni tekee joka vuosi kuusenkoristeet lapsille.

3. Jouluruuat
Laatikot ja puuro tuovat sen viimeisen silauksen kotiin. Lapsena en tykännyt jouluruuista mutta nyt ne uppoavat hyvin. 
Ei ole väliä, onko laatikot itse tehty vaiko ei, kunhan ruuista ei ota stressiä. Kinkku ei ole pakollinen, koska en syö sitä, mutta kyllähän kinkun tuoksusta tulee joulu mieleen. 
Jos leikittäisiin ajatusleikkiä että ei olisi rahaa ostaa ruokaa, olisi ostettava vain yhteen ruokaan tarpeet, niin tekisin riisipuuroa. 

4. Hautausmaalle joulutervehdys 
Joka vuosi käydään viemässä sekä ihmisten että eläinten hautuumaille kynttilät. Tuon pienen valon vieminen ja joulun toivotus edesmenneille rakkaille tuo lämpöä mieleen. Vaikka en uskokkaan tuonpuoleiseen, tämä perinne onkin vain ihana ele. Muistetaan rakkaita vaikka eivät olekkaan enää luonamme. He ovat aina mielessämme mukana ja muistot elävät ikuisesti.

5. Joulua vietetään läheisten kanssa 
Tämä on tärkein perinne. Kokoonnumme aina perheen kanssa yhteen. Joulu tulee viimeistään silloin kun kaikki ovat koossa. Ei ole väliä onko siivottu, soiko joululaulut, onko jouluvaatteita päällä, vietetäänkö joulua mummulassa vaiko jossain muualla. Tärkeintä on olla yhdessä kaikkien kanssa ja toivottaa jokaiselle hyvää joulua.


Mitkä jouluperinteet ovat sinulle tärkeitä?

Yhteistyössä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti