maanantai 31. lokakuuta 2016

Vesirokkorokote


Viime viikon maanantai oli jännä päivä kun kävimme ottamassa vesirokkorokotteet 1v.5kk. ja 3-vuotiaallemme.
Minä ja mieheni olemme jo sairastaneet vesirokon, joten emme tarvinneet sitä.

Monet ovat varmasti puntaroineet tämän rokotteen ottamista ja miettineet onko sen ottaminen hyödyke vai turhake.

Itse muistan hatarasti oman vesirokkoni. Olin alta viiden ja seisoin eteisessämme. Meillä oli kylässä joitakin ja äiti oli keittiössämme kahvipöydässä. En ole ihan varma tulinko huoneestani uniltani (päikkärit?). Joka paikkaan kutisi aivan vietävästi ja oli mahdotonta olla raapimatta.
Äiti näki paidastani että rakkulat olivat puhjenneet ja tuhrineet paitani. Paidan vaihtaminen sattui! Se kun paitaa nostettiin pään yli, ai että sitä kirvelyä selässä! En ole ihan varma itkinkö tuona hetkenä.

Muisto omasta vesirokostani on saanut minut haluamaan välttelemään tuota tautia ja mieluummin pojat saisivat rokotteen ja pääsevät koko taudista pälkähästä, tai saavat sen lievänä versiona. Mitä sitä turhaan saattaa lasta noin ikävään tautiin kun sen voi välttääkkin.

Toinen syy rokotteelle on pelko jälkitaudeista. Vesirokosta voi saada keuhkokuumeen ja aivokuumeen. Pelkään aivokalvontulehdusta! Suomessa aivokalvontulehduksia on nykyään noin 300-400 (mikäli Iltalehteä pidetään luotettavana lähteenä) ja tässä on sekä bakteerien että virusten aiheuttamat tulehdukset. Käsittääkseni viruksen aiheuttamat aivokalvontulehdukset ovat lievempiä mutta siihen ei ole lääkehoitoa. Vesirokon jälkitauteihin on kuitenkin kuollut lapsia ja siksi otan nuo vakavasti vaikka luvut eivät olekkaan suuria. En tahdo ottaa turhaa riskiä ja katsoa onnettaren kanssa tuleeko lievä vaiko raju vesirokko jälkitauteineen, kun sen voi välttää rokotteella.

Varilrix-rokote sisältää:

- kylmäkuivattuja, eläviä varicella-zosterviruksia
- aminohappoja
- humaanialbumiinia
- vedetöntä laktoosia
- sorbitolia
- mannitolia
- neomysiinisulfaattia

Pakkauksen hain jo aiemmin apteekista, reseptillä. Yksi rokote maksoi himpun alle 80 euroa. Kotona tuota säilytetään jääkaapissa. Oli metka tunne ajatella että meillä on vesirokkovirus jääkaapissa!

Neuvolapäivä koitti ja jännitin hurjasti piikkien antoa. Kolmevuotiasta valmisteltiin aamulla että tänään mennään ottamaan yksi pistos neuvolassa. Se laitetaan käteen (näytin paikan) ja kerroin myös että se nipistää hieman. Mutta saat olla sylissä ja se on nopeasti ohi. Pupukin otettiin mukaan tsemppariksi. Poika itse asiassa otti asian oikein hyvin ja sanoi vaan että mennään! Kysyi myös että miksi otetaan se pistos ja kerroin että se suojaa yhdeltä kurjalta taudilta, vesirokolta. Kysyi miksi äiti ja isi ei saa sitä ja kerroin että me ollaan sairastettu jo vesirokko, eikä meille voi tulla sitä enää.

Päätettiin myös että ensin rokotetaan isompi, jolla on herkempi taipumus samaistua toisten tunteisiin. Jos pikkuveli saisi kamalan itkun, isoveli ei taatusti tahtoisi kokea samaa pistosta.

Neuvolassa esikoinen leikki iloisesti leluilla (kuormuri kippasi kahvia, eli palikoita, pannuun ja sitä juotettiin pehmoleluille).
Neuvolatäti kertoi vielä esikoiselle rokotteesta ja on minusta hyvä että sanoi myös rehellisesti että se sattuu hieman. Minusta näissä ei saa valehdella lapselle. Pistos muuten tulikin reiteen eikä käteen, niin kuin luulin ensin. Pistoksen aikana esikoinen tahtoi olla isän sylissä ja vain hetkeksi parahti nipistyksestä. Sitten tahdottiinkin äidin syliin. Tässä hieman itseäni masensi kun terkkari hoki kuinka reipas poika onkaan. Olet reipas! Kun ei lapsi odota kuulevansa kuinka reipas hän on. Syli auttaa ja kertoo että nyt se on ohi ja halataan hetken. Eikä noissa edes tarvitse olla reipas! Mutta sana on niin piirtynyt meidän kulttuurin sanavarastoon että se lipsahtaa joskus kaikilta aikuisilta. Tuskin poika sitä edes kuunteli kun rutisti niin kovin sylissä minua.

Esikoinen jatkoi leikkejänsä hyvin ja oli kuopuksen vuoro. Hänkin itkaisi kerran isosti mutta unipupu ja syli auttoi.

Minusta kuopus muuttui rokotteen jälkeen väsyneeksi. Tai en tiedä loukkaantuiko vain pahasti, kun katsoi niin julmana terkkaria, heh.

Rokotteen jälkeen saattaa tulla ihottumaa, kuumetta, ärtyisyyttä, väsymystä, pistoskohdan kipuilua ja ripulia. Minua nuo rokotteen haittavaikutukset eivät huolettaneet. Katsoo jo pelkän särkylääkkeen haittavaikutuksia, niin siellä on myös pitkä lista rustattuna.

Meille ei tullut kuumetta tai näppyjä/ihottumaa.
Esikoinen oli ärtyneempi ja oikeastaan koko viikon hieman tunneherkempi. Tähän saatta vaikuttaa myös syysloma, koska poika reagoi herkästi pieniinkin muutoksiin.

Kuopukselle tuli vatsaongelmia ja koitinkin viikon ajan nesteyttää enemmän ja syötiin kuituja paljon. Ärtynyt hänkin oli ja yhden yön valvottiin ja "nukuttiin" perhepedissä.

Aika helpolla siis päästiin! En usko että enää rokotteesta tulisi mitään.

Jotkut ottavat toisenkin annoksen, mutta sitä suositellaan lähinnä niille, joiden vastustuskyky ja perusterveys on jotenkin tavallista heikompaa. Ja minun mielestäni tuossa puhuu myös raha. Pojat eivät siis saa toista rokotetta koska ovat ihan perusterveitä.

Kuulin myös että monet atooppisen ihon omaavat saavat herkästi vesirokosta vyöruusun ja rokotteen on huomattu tehoavan myös tuohon!

Toivottavasti rokotteet halpenisivat tuosta ja useammat voisivat ottaa sen. Olisi hienoa jos koko tauti saataisiin kuriin rokotteella. Onhan sitä toki jaettu jo vuodesta -95.

Mitä mieltä sinä olet vesirokkorokotteesta? 

2 kommenttia:

  1. Mä oon aiemmin ajatellut, etten aio kyseistä rokotetta lapsille antaa, koska vesirokko on kuitenkin ihan "tavallinen" tauti. Juuri vkoloppuna aloin kuitenkin miettiä asiaa, kun kummitytöllämme olisi ollut synttärit ja hän oli vesirokossa. Jätettiin synttärit välistä ja jotenkin aloin "pelkäämään", että tauti tulisi meille kovinkin rajuna. En siis niinkään pelkää jälkitauteja, vaan nimenomaan sitä jos rokko tulee rajuna ja ollaan sitten pari viikkoa tosi kipeänä ja nukutaan huonosti. No, todennäköisesti ei rokotetta silti oteta, mutta ei myöskään tarkoituksella haeta rokkoa meille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkin kun kuulin että miehen siskon lapsilla on vesirokko, olikohan viime vuonna, sanoin heti että kyläilyyn ei heti ruveta :D toivottavasti teillä tulisi lievänä rokko :)

      Poista