sunnuntai 16. lokakuuta 2016

Mehua lapselle hyvällä omallatunnolla

"Istut hämärässä saunassa. Heität kiukaaseen vettä ja kivet sihisevät. Ilma kirpaisee kuumemmaksi ja kyyristyt alemmaksi. Olet vielä pieni lapsi. Asetut alemmille lauteille istumaan. Äitisi kysyy, ollaanko valmiita ja vastaat reippaalla äänelläsi Juu. Suihku on ihanan viilentävää mutta jano on hirmuinen. Saunomisen jälkeen tulee aina jano. Äitisi kuivaa sinut pyyhkeellä ja pörröittää hiuksesi kuivaksi. Ne jäävät sojottamaan minne sattuu ja olet kuin pieni peikkolapsi. Olohuoneessa ilma on kevyempi ja viileämpi. Puet itsellesi yövaatteet ja asetut sohvalle istumaan. Telkasta tulee Avara Luonto ja katsot sitä jo väsynein silmin. Käännät pian katseesi äitiisi, joka istuutui viereesi. Hän hymyilee sinulle niin, että saatat nähdä poskissa hymykuopat. Hänellä on kädessään pillimehu ja tarjoo sitä sinulle. Janoisena otat mehun ja se sammuttaa janon hetkessä. Äitisi ottaa sinut kainaloon. Tämä hetki ei muuta tarvitsekkaan. Olet onnellinen".


Meillä ei peitellä sitä, että me kaikki juodaan mehuja. Molemmat pojat, sekä kolme- että yksivuotias, saa mehua ihan viikottain.

Meillä käydään saunassa tiistaisin ja perjantaisin ja lapset saavat saunomisen jälkeen nauttia kylmästä mehusta. Samoina päivinä on myös esikoisen kerho ja eväiden mukana on termospullo, jossa on mehua. 

Mehua juodaan myös kipeänä, juhlissa ja joskus saa ihan muuten vaan, esimerkiksi jos on kyläilijöitä, saatetaan tarjota kaikille mehua pienten herkkujen lisäksi. 

Mehu kuuluu siis jo lapsiemme maailmaan, joskus itse tehtyjen mehujen muodossa, joskus ihan sitä keinotekoista tiivistettä lantrataan veteen.

Itse mehu herättää joissakin vanhemmissa hyvinkin negatiivisia tunteita ja kyseenalaistavat jopa mehujen antajien hyvän vanhemmuuden tason.

Itse näen ennemminkin asian niin, että mehuja on valtavasti ja on olemassa sekä niitä hyviä että huonoja mehuja.

Yksi ihana mehu on tullut meille ihan jäädäkseen!Raikastamo on suomalainen, kuuden kaveruksen perustama yritys.

Raikastamo valmistaa 
Täysmehuja
Pillimehuja
sekä limonadeja.

Meillä suositaan eniten itse tehtyjä mehuja ja Raikastamon täysmehut ovat ihan parhautta! Mies on tykännyt ottaa näitä lasisia herkkupulloja töihin ja lapset ovat tykänneet näistä vedellä lantrattuna. 

Pillimehut ovat mielestäni käteviä eväsretkille ja saunaankin ollaan joskus otettu mukaan piristysjuomaa.

Limonadeja meillä ei kukaan juo.

Plussaahan näissä on tietysti luomuus sekä se, että mehuihin ei ole lisätty lainkaan sokeria! Tämähän on kuin musiikkia vanhempien korville, eikös?
Mehut sisältävät tosiaan vain hedelmien omaa luontaista sokeriaan.

Kaikkien suosikkimaku on pillimehuista appelsiini-porkkana ja täysmehuista appelsiini.

Kun siellä mehuhyllyllä vertailee tuotteita ja pohtii, mitä kannattaa tarjota omalle rakkaalle lapselleen, mielestäni tärkeimmät asiat ovat nämä:
Puhtaus (eli ei ylimääräisiä lisäaineita)
Vähäinen määrä sokeria (mieluiten luonnollista sokeria)
Ja tietysti kotimaisuus

Kaikkia mehuja ei siis mielestäni voi laittaa samalle viivalle, vaan jotkut ovat oikeasti terveellisempiä keholle kuin toiset. Raikastamo on pitänyt itsensä luonnollisena ja sen omenatäysmehu on saanut jopa Vuoden luomutuote-palkinnon!

Mielestäni on ihan vanhempien vastuulla olla kriittisiä, mitä elintarvikkeita omille lapsille tarjotaan ja katsoa huolellisesti mitä tuote sisältää. 

Alkuteksti oli täysin kuvitteellinen mutta olisi hyvin voinut olla oman lapseni lauantai-ilta. Itse muistan myös omasta lapsuudestani ihanan viileän mehun, jota juotiin mökillä laiturin nokassa saunan jälkeen, tai hiekkarannalla pitkän uintipeuhun päätteeksi. Ne on niitä ihania lapsuuden muistoja, joista edelleen tulee ihana mehun makeus kielen päälle. Yhteistyössä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti