lauantai 17. syyskuuta 2016

Tummaa kahvia & oikeasti hyvää kofeiinitonta kahvia!

 Pidetäänkö yhdessä pienet
kahvimaistelut?

Olen tottunut juomaan vaaleapaahtoista kahvia ja veikkaan että niin on moni muukin. Kofeiinitonta kahvia en ole koskaan juonut ja ennakkoluuloisesti uskoin sen olevan hirveää litkua!

Hyppäsin turvallisesta kahvikupposestani pois ja maistelin siskoni Jaanan, Hattaralandia-blogin kirjoittajan kanssa muutamia kahveja.

Itse olen ainakin huono ostamaan uusia kahveja. Makukahveja tulee testattua mutta paahtoasteissa en ole tehnyt vaihtelevuutta ja niin kuin sanoin, ajattelin että kofeiiniton kahvi ei voi olla edes kahvin sukulainen!

Uskoisin että moni teistäkin pysyy vain siinä tutussa turvallisessa kahvissaan, joten nyt saatte makuarvioita näistä kahveista:


Jacobs Krönung - tummapaahtoinen
(Asteikolla 3)
 Tämä Euroopan myydyin suodatinkahvi on tehty Arabica pavuista ja on valmistettu Saksassa.

Suomessa ollaan totuttu vaaleapaahtoiseen, koska sodan jälkeen alettiin säännöstellä ja energiaa pystyi säästämään lyhentämällä kahvin paahtoaikaa. Näin kulutettiin vähemmän polttoöljyä ja kahvista tuli vaaleampaa.

Suomalaiset, kahvin suurkuluttajat, tottuivat vaaleampaan kahviin.
Nyt tumma kahvi on tulossa kovaa vauhtia takaisin suomalaiseen kahvikuppiin!

Tumma kahvi on myös vatsaystävällisempää, koska pavuissa luontaisesti olevat hapot ja kuona-aineet vähenevät oleellisesti pidemmän paahtoajan myötä. Kofeiinin määrään paahtoaika ei vaikuta. Se tulee pavun ominaisuuksista.

Jacobs Krönung pistettiin siis siskoni kanssa tippumaan moccamasteriimme!

Mitäpä mieltä olimme kahvista?

Ihan ensiksi huomasimme kahvin hienon koostumuksen. Paljon hienompaa kuin tuttumme kahvi! Kahvi oli myös tummempaa ja tuoksu oli ihanan voimakas.

Jaana on maistellut ennenkin tummia kahveja. Hänestä kahvi oli aluksi mukavan pehmeä mutta jälkimaku ei ollut niin mieluinen kuin mihin on tottunut. Vatsaystävällisyys oli kuitenkin mukava uusi tieto.

Itse maistoin myös kahvin pehmeänä. En ole ikinä juonut tummia kahveja, joten lempeä maku yllätti positiivisesti.

Papujen alkuperä myös mietitytti meitä ja luomu olisi ollut iso plussa!

Kaapissa on vanha tuttu vaalea paahtoinen kahvi mutta kyllä taidan vaihtaan tummaan. Totta tosiaan, vatsani on kiittänyt tästä! Eikä tätä ole tarvinnut kiskoa pannullista. Pari kuppia riittää ja kahvihammas on tyydytetty.

Suosittelen kokeilemaan!
Ihan vaikka vain vatsan vuoksi.


Café Hag - Kofeiiniton kahvi
Tämän kofeiinittoman kahvin on kehittänyt saksalainen Ludvig Roselius. Kofeiini poistetaan pavuista ennen paahtamista.
Café Hag on paahdettu kevyesti.

Keksimme siskoni kanssa monta hyvää syytä juoda kofeiinitonta kahvia!

Itselleni tuli mieleen raskaana olevat. Monet jättävät kahvin juonnin odotusaikana, nimenomaan kofeiinin vuoksi, sillä sen uskotaan olevan vaikutteena sikiön kokoon ja kasvuun.
Mites sitten illat? Jos alkaakin tekemään mieli kahvia mutta pitäisi saada myös unta ajoissa? Kofeiinitonta kahvia siis keittimeen!

Ja pieni raatimme:

Aluksi huomasimme kevyen tuoksun ja hienon jauhatuksen.

Jaana pohti, maistuuko kofeiinittomuus. Positiivinen yllätys, kahvi maistui hyvälle kahville! Maku itse asiassa miellytti Jaanaa enemmän kuin tummapaahdetun kahvin maku. Hän kuvaili kahvia pehmeäksi. Aamukahviksi Jaana ei voisi kuvitella tätä kahvia itselleen, koska tarvitsee kofeiiniaamun (ihan niin kuin minäkin).

Minusta maku tosiaan oli pehmeä ja ehkä jopa vanilijainen.

Aamukahvit ja keskipäivän kahvit voisin juoda tummapaahtoisena, mutta muuten voisin mielihyvin juoda kofeiinitonta.

Ennakkoluulot saivat siis kolauksen, sillä tämä oli hyvää kahvia!
Maista itse jos et usko!Yhteistyön tarjosi:
&

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti